Houd de trappen vrij
Direct starten met reanimatie bij hartfalen vergroot de overlevingskansen met 50 tot 60 procent.
Iedere seconde telt bij hartfalen. Als trappen en doorgangen worden geblokkeerd gaat er kostbare tijd verloren omdat de hulpverleners niet op tijd bij de persoon met de hartstilstand kunnen komen. Kostbare tijd die iemands leven kan kosten. Na een hartstilstand raken hersencellen snel onherstelbaar beschadigd. Dat wil jij toch niet op je geweten hebben, door trappen te blokkeren?
Om veiligheidsredenen dienen alle trappen, bordessen en nooduitgangen volledig vrij te blijven rondom wedstrijden.
Trappen, bordessen en nooduitgangen dienen bij calamiteiten en levensbedreigende situaties als vrije doorgang. Bij een calamiteit of levensbedreigende situatie wordt van (medical) stewards actie vereist. Zij moeten dus altijd een vrije doorgang hebben. Feyenoord vraagt dan ook aan alle supporters om plaats te nemen op het vak en de stoel waar hij of zij recht op heeft. Bij vakken met ongenummerde stoelen vraagt Feyenoord supporters om zo ver mogelijk door te schuiven en stoelen niet te gebruiken voor jassen of tassen. Denk aan je medesupporters!
De UEFA heeft Feyenoord de afgelopen jaren boetes gegeven voor het niet vrijhouden van de trappen.
Het vrijhouden van de trappen wordt rondom Europese wedstrijden geëist door de UEFA. Gebeurt dit niet, dan is er sprake van ‘lack of organization’ (vrij vertaald: een gebrekkige organisatie) en kan de UEFA geldboetes uitdelen; iets dat de Europese voetbalbond regelmatig heeft gedaan bij Feyenoord. Dat geld had de club bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken voor het ondersteunen van georganiseerde sfeeracties.